BB-Test – тест с повишена чувствителност за установяване на бременност.

Отличава се с повишена чувствителност: 10 UI/L

Знаете ли, че

1. Как „работят” тестовете за бременност?
2. Какви видове тестове за бременност се предлагат у нас?
3. Различна ли е чувствителността на отделните тестове към хормона HCG?
4. Колко рано тестовете могат да отчитат бременността?
5. До каква степен резултатът показан от тест за бременност е надежден?
6. Кога един тест става невалиден?
7. Индикаторите „бременна”/”не бременна” на всички тестове ли са еднакви (като символ, цвят)?
8. Основни показателите при избора на тест за бременност


По целия свят тестовете за бременност са утвърдени като най-бързия начин да се открие бременност. Те дават редица удобства – регистрират бременността в много ранен период, спестяват време за чакане пред лекарския кабинет, жената се чувства по-комфортно, защото по време на тестването е в дома си.
Освен това тестът може да бъде повторен многократно, дори при най-малки съмнения в резултата. Факт е, че тестовете успяват да регистрират бременността в толкова ранен период, когато дори лекарите няма как да я открият по промени настъпили в женския организъм.
Популяризирането на тестовете сред жените и младите момичета и все по-широкото им използване доведе до поява на различни марки и видове тестове на българския пазар.
На почти всяка жена се е случвало да влезе в аптека, за да си купи тест и да не знае какъв да избере. Това веднага поражда въпроси като: каква е разликата между различните видове тестове, по различен начин ли се използват, еднакво надеждни ли са те и т.н.


1. Как „работят” тестовете за бременност?

Тестовете за бременност се използват за установяване на бременност на възможно най-ранен етап. Същността на всички тестове е следене за наличие на специфичния хормон –  HCG (човешки хорионгонадотропин) в урината.
HCG е хормон, който започва да се произвежда от организма 4 дни след оплождане, покачва се много бързо и се удвоява средно на всеки 1-2 дни.


2. Какви видове тестове за бременност се предлагат у нас?

В аптеките у нас могат да бъдат намерени различни видове тестове.
Тестът „лентичка” обикновено е най достъпен! Лентичката се изважда от фолиевата опаковка. Потапя се до обозначената върху него линия, така че стрелките нарисувани върху лентичката да сочат надолу.
При този вид тестове за бременност има риск той да се направи неправилно. Това се случва, ако лентичката се потопи повече от необходимото, а тогава не може да се гарантира точността на резултата.


3. Различна ли е чувствителността на отделните тестове към хормона HCG?

Да, колкото и да се стремят да прилагат най-съвременните технологии различните марки тестове за бременност имат различна чувствителност към хормона HCG, което разбира се оказва влияние и върху бързината на теста.  А колкото е по-бърз един тест толкова по рано може да се използва!

Не всички тестове са създадени на един принцип. Колкото е по-чувствителен теста (колкото по-ниски нива на hCG засича), толкова по-рано може да се открие бременността. Това означава, че тест с чувствителност 10 mIU/ml е достатъчен за откриване на бременност от 6 до 8 дни след зачеването или преди датата на очакваната менструация.

ЗАБЕЛЕЖКА: Зачеването може да стане няколко дни след секс, така че датата на секс не трябва задължително да се счита за дата на зачеване.

4. Колко рано тестовете могат да отчитат бременността?

Както вече споменахме на пазара у нас могат да бъдат открити тестове за бременност, които акцентират специално върху ранно регистриране на бременност.
Гарантираната висока надеждност на тези тестове се базира на нова технология при определянето на бременността.
Според СЗО (WHO 3rd International standard) тест с чувствителност от 10µIU/ml може да открие нива на hCG до 3 дни преди датата на очакваната менструация!

5. До каква степен резултатът показан от тест за бременност е надежден?

Съвременните тестове за бременност са изградени с помощта на високо развити технологии. Благодарение на това повечето от тях гарантират висока степен на надеждност.

6. Кога един тест става невалиден?

На точността на теста може да повлияе неспазването на инструкциите за употреба. Тестът за бременност става невалиден, ако се извади от опаковката за повече от 30 минути преди тестването или през лятото, ако се транспортира или съхранява при температури над 30 градуса.
При употреба на хормонални препарати съдържащи хормона hCG, тестът може да бъде „подведен”, да регистрира хормона и да покаже положителен резултат. Употребата на други лекарствени средства, които не съдържат този хормон не влияят на точността на тестовете.
Тестът може да отчете положителен резултат – бременност, до 8 седмици след раждане или аборт поради наличие на остатъчни количества от хормона в женския организъм. В тези случаи е добре да се обърнете към лекар специалист за съвет как да установите дали действително сте бременна или не.

7. Индикаторите „бременна”/”не бременна” на всички тестове ли са еднакви (като символ, цвят)?

Въпреки че има много малки различия, символите са уеднаквени при всички тестове. Традиционно две чертички показват наличие на бременност, а една – отрицателен резултат.

8. Основни показателите при избора на тест за бременност

От важно значение за сигурността на всяка жена, която иска да разбере дали е бременна или не са измеримите показатели за чувствителност (в mIU/ml), по кое време на деня може да се ползва, колко време след / преди закъснението на менструацията може да се направи тест, след колко минути тестът отчита резултата, какъв процент точност гарантира теста.

©2011 Laboratoire Innotech International. Всички права запазени.
Hosting by: PSIT   |   Created by: noavis.com